
Jedną z niedocenianych w Polsce przypraw jest kurkuma. Jest ona od lat chętnie stosowana w kuchni indyjskiej. Warto jak najczęściej wprowadzać kurkumę do codziennego menu bo niesie ona ze sobą wiele cennych właściwości zdrowotnych.
Dlaczego warto postawić na kurkumę?
Liczne badania naukowe wykazały, że kurkuma odgrywa dużą rolę przy zapobieganiu chorobom mózgu, płuc oraz nowotworom takim jak rak trzustki czy jelita grubego. Może ona też przyczyniać się do szybszego powrotu do formy po zabiegach chirurgicznych. Jej działania zapobiegawcze występuje także przy artretyzmie i zwyrodnieniu stawów. Kurkuma zawiera w sobie żelazo, magnez, potas oraz witaminy B, E oraz K. Ma działanie przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy, polepsza przemianę materii. Swoim działaniem wpływa także na układy neurologiczny i krwionośny. Zawarta w kurkumie kurkumina jest pomocna w leczeniu wirusowych infekcji. Sprawia ona, że wirusy przestają się namnażać, ma także działanie zapobiegawcze na tym polu.
W jaki sposób należy spożywać kurkumę?
Każdy, kto decyduje się na włączenie kurkumy do diety powinien wiedzieć, że jest to mocna przyprawa. Wystarczy więc niewiele aby odczuć jej lecznicze działanie. Przyjmuje się, że zdrowa dzienna dawka to 1/4 łyżeczki kurkumy. Zaleca się także by kurkumę łączyć z odrobiną czarnego pieprzu, wtedy jest doskonałym lekiem na astmę. Można ją także spożywać w postaci korzenia i ścierać na świeżo na tarce. Kurkuma w korzeniu, dostępna na targu oraz w marketach, ma łagodniejszy smak od tej sproszkowanej.
Kurkuma w kuchni
Mieloną kurkumę możemy dodawać do wielu dań duszonych, na bazie ryżu, makaronów oraz do zup. Idealnie pasuje ona do ryb, rosołu oraz może być składnikiem marynat. Z jej pomocą możemy też zabarwić na żółto ryż albo masę do ciasta.
Przeciwskazania do spożywania kurkumy
Z całą pewnością kurkumy powinny unikać osoby posiadające kamienie żółciowe, bo jej spożycie może wzmóc bóle. Przyjmowanie kurkumy powinny ograniczać także osoby, które mają tendencję do powstawania kamieni szczawianowych.
Często niedoceniana w kuchni 🙂 warto czytać książki kucharskie